Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X

Serwis


Śląska biblioteka w indyjskim piaskowcu

Śląska biblioteka w indyjskim piaskowcu

Jadąc trasą średnicową przecinającą centrum Katowic trudno nie zwrócić uwagi na dwubryłowy obiekt o intrygującej czerwono-ceglastej elewacji.

Elewacja w jednolitym kolorze dzielona jest na kondygnacje, zaś kondygnacje dzielone na powtarzalne moduły przecinane wąskimi prześwitami szczelinowych okien. Przy zmieniających się warunkach oświetlenia elewacja gra kolorystyką całości lub oświetlonych fragmentów, tworzących swoistą mozaikę poprzecinaną rzędami pasków wąskich okienek.


Struktura elewacji w widocznym podziałem piętrowym, modułami klinowymi z płyt piaskowcowych rozdzielanych wąskimi prześwitami okien.

Oficjalna nazwa obiektu to Centrum Informacji Naukowej i Biblioteka Akademicka w skrócie CINiBA. Jest wspólną inwestycją Uniwersytetu Śląskiego i katowickiej Akademii Ekonomicznej. Obiekt zlokalizowany w miejscu przedwojennego lodowiska Torkat, obecnie na terenie kampusu obok istniejącego budynku Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Bankowej.

Z kamieniarskiego punktu widzenia jest to obiekt szczególny: elewacja okrywającą cały budynek oraz znaczną część wystroju wewnętrznego obiektu wykonana jest z pięknego indyjskiego piaskowca o fakturze naturalnego przełomu zestawionego w ciekawym układzie geometrycznym.

W 2002 r. został ogłoszony konkurs architektoniczny, którego zwycięzcą został zespół projektowy w składzie Dariusz Herman, Piotr Śmierzewski, Rafał Sobieraj, Wojciech Subalski z biura architektonicznego HS 99 Herman i Śmierzewski z siedzibą w Koszalinie.


Posadzka z czarnego bazaltu Twilight o grubości 3 cm,w postaci płomieniowanych płyt i polerowanych pasków o szerokości 15 cm.

Twórcy koncepcji obiektu musieli uwzględnić specyficzne warunki brzegowe: od lokalizacji w terenie o nieuporządkowanej gospodarce przestrzennej, kolorystykę obiektów i w najbliższym otoczeniu, konieczność wydzielenia obiektu z dysponowanej powierzchni i przestrzeni.

Powstał dwubryłowy obiekt o kubaturze przeszło 62 500 m sześc. rozmieszczony na powierzchni około 3 tys. mkw. Podstawowa trzykondygnacyjna część obiektu o powierzchni 2948 mkw. oraz nabudowana na niej część wysoka – również trzypiętrowa o powierzchni 792 mkw. osłonięte są elewacją z czerwonego piaskowca. Wykazuje ona zamierzony podział poziomy ze stopniowo zmniejszającymi się wysokościami pasów prowadzącymi do części wysokościowej. Poziome pasy elewacji tworzą moduły utworzone z płyt piaskowcowych, oddzielone prześwitami wąskich szczelinowych okien.


Wewnątrz zamkniętego obiektu trwały prace wykończeniowe ,na zewnątrz brygada kamieniarzy z firmy KAMBUD kończyła montaż ostatnich modułów elewacji (pod osłoną).

Spotkany na budowie projektant arch. Dariusz Herman mimo nawału obowiązków wynikających z pełnionego nadzoru autorskiego daje się namówić na krótkie spotkanie z przedstawicielem „Nowego Kamieniarza”, który to tytuł jest znany i czytany również przez projektantów HS 99. Towarzysząc mu w obchodzie budynku zapoznaję się z realizacją robót budowlanych, a szczególnie kamieniarskich.

Podstawowym materiałem zastosowanym do wykonania elewacji jest indyjski czerwony piaskowiec Agra Red w płytach o grubości 4 cm. Jest to unikalny materiał wydobywany w prowincji Uttar Pradesh na północy Indii. Piaskowiec ten występuje w postaci formacji o doskonałej naturalnej podzielności warstwowej. Formy te są na miejscu dzielone na płyty o różnej grubości i w postaci dwustronnie łupanych płyt przekazywane do dalszej obróbki lub bezpośrednio do sprzedaży.


Dwubryłowy CINiBA obiekt po opakowaniu w piaskowcową elewację.

Dopiero tutaj odbywa się selekcja kolorystyczna i jakościowa płyt. Piaskowiec jak to piaskowiec o podstawowej czerwonej kolorystyce posiada jednak szereg odmian kolorystycznych. W warunkach słabo zorganizowanej infrastruktury skupu problem uzyskania większych ilości płyt (tutaj ponad 3200 mkw.) o zbliżonej kolorystyce staje się sprawą zasadniczą. Postawiona w takiej sytuacji firma Kambud z Krakowa, która pracuje jako podwykonawca części kamieniarskiej obiektu, już na wstępie zorganizowała wyjazd rozpoznawczy do Brukseli, gdzie na jednym z obiektów został zastosowany ten piaskowiec i to w dużej ilości (około 30 tys. mkw.). Rozmowy i obserwacje poczynione podczas tej wyprawy uzmysłowiły fachowcom problemy jakie mogą czekać firmę w przypadku otrzymania piaskowca o niejednolitej kolorystyce.

Dyskomfort zamawiających pogłębiał fakt znacznej odległości od dostawcy i czasu załatwiania ewentualnych reklamacji. Po zebraniu opinii zaprzyjaźnionych firm oraz po uzgodnieniu z projektantami kolorystyki ustalono dostawcę płyt i sprecyzowano ostrożne warunki dostawy, z odpowiednio dużymi rezerwami na nieprzewidziane sytuacje.


Przy stycznym oświetleniu ujawnia się plastyka modułowych daszków i łupana faktura piaskowcowych pły t.

Konstrukcja elewacji: Unikalna elewacja według projektantów odcinająca wnętrze biblioteki i jej użytkowników od chaosu życia zewnętrznego wykonana została w sposób niezwykle prosty a zarazem skuteczny. Ogromna powierzchnia zewnętrznych ścian została podzielona na poziome pasy o stopniowo zmniejszającej się wysokości. Każdy z pasów utworzono z powtarzalnych prostokątnych modułów z płyt piaskowcowych.

Moduły zestawiane są z czterech (niższe kondygnacje) lub dwóch płyt (na kondygnacjach wyższych). Pary płyt ustawiane są z zamierzonym rozchyleniem około dwóch stopni względem osi pionowej modułu Zastosowanie struktury w formie ustawionego pionowo daszku powoduje utworzenie centralnej szczeliny oraz dwóch symetrycznych powierzchni bocznych.

Płyty czerwonego piaskowca o fakturze naturalnego przełomu przy stycznym oświetleniu stwarzają wyrafinowaną grę kolorów i kształtów w obrysie każdego modułu. Zestawienie i koncentracja przeszło 4000 takich modułów rozmieszczonych na elewacjach robi ogromne wrażenie. Płyty wchodzące w skład każdego modułu są mocowane do żelbetowej konstrukcji obiektu za pomocą nierdzewnych kotew rurowych średnicy 22x2 mm. Pomiędzy pasami umieszczone są niskie ceowniki 50x30x3 obejmujące obwód każdej kondygnacji.


Pełna wersja tekstu dostępna będzie w marcowym numerze Nowego Kamieniarza.

Wacław Chrząszczewski
wastone@op.pl

Wykorzystane materiały
-www.ciniba.us.edu.pl
-informacja firmowa
Mostostal&Accione
-informacja firmy Kambud
zdjęcia W. Nowak
-informacje i zdjęcia HS 99
-zdjęcia Autora




Zobacz również:


Komentarze:


Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy


Dodaj komentarz na Facebooku

2019-11-17
USD
S: 3,8601
K: 3,9381
CHF
S: 3,9022
K: 3,9810
EUR
S: 4,2465
K: 4,3323